Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Jedenastka na mundial: Chorwacja

Komentarze

Polscy turyści odwiedzający latem chorwackie wybrzeże narzekają powszechnie na miejscowy futbol, pardon! – wina. A to house w nadmorskiej tawernie był skwaśniały, to znów spółdzielczej graševinie ze wschodnich krańców Slawonii kupionej za dwie dychy w Konzumie na Šolcie brakowało świeżości i koncentracji.

© Wine Folly

Przykro mi to stwierdzić, ale wyrabianie sobie poglądu na chorwackie winiarstwo na podstawie wakacyjnych zakupów w nadmorskich sklepach spożywczych i tawernach jest jak osądzanie krajowej piłki nożnej na podstawie gry dziesięciolatków na przyszkolnych boiskach. Może i trafi się perełka, ale generalnie panie – nuda.

Tymczasem Luka Modrić i jego kompania znaleźli się w strefie medalowej Mundialu. Duża część składu gra w najlepszych europejskich drużynach, w których nierzadko pełni kluczowe role. Nie inaczej jest z chorwackimi winami. Te najlepsze mogą śmiało walczyć o mistrzostwo świata.

Bramkarz

Vedran Kiridžija Dingač 2013 – Są, być może, piłkarze wychowani na Dingaciu, opadającej stromo ku morzu, obsadzonej plavacem malim skalnej parceli na południowo-zachodnim brzegu półwyspu Pelješac o bardziej znanych nazwiskach. Zazwyczaj jednak czegoś im brakuje – świetnie zbudowani bywają przy tym nieznośnie krzykliwi, a ich technika pozostawia wiele do życzenia. Vedran Kiridžija swemu Dingaciowi na takie ekscesy nie pozwala. To zdyscyplinowane, choć potężne wino, urzekające, harmonijne i wyraziste. Doświadczony (krzewy mają co najmniej 25 lat) i oryginalny (wino dojrzewa w węgierskim dębie) zawodnik. ♥♥♥♥

Obrona

Tomac Amfora Brut Nature – Reprezentacja Chorwacji to zbiorowisko oryginałów, Amfora zaś jest jednym z największych z nich. Wino musujące robione metodą tradycyjną, bez dosage, będące kupażem w jednej połowie chardonnay, w drugiej – lokalnych starych odmian z okolic Plešivica pod Zagrzebiem, gdzie Tomac ma swą winiarnię. Bazowe wino dojrzewa najpierw pół roku na skórkach w terakotowych amforach i kolejne 18 miesięcy w dużych dębowych beczkach. To nie są tuzinkowe bąbelki, ale wyrafinowane, wielowymiarowe, dojrzałe wino. Klasa! ♥♥♥♥♡

Iločki Podrumi Podunavlje-Srijem Principovac Traminac 2013 – Jeśli na świecie jest kilka miejsc poza Alzacją i Górną Adygą, gdzie gewürztraminer czuje się dobrze, należą do nich z pewnością okolice Iloku nad Dunajem, na granicy chorwacko-serbskiej. To stąd, z pojedynczej winnicy Principovac pochodzi fenomenalnie aromatyczny, zrównoważony, rześki, ale też dobrze się starzejący traminer. Wino poważne, gdy idzie o strukturę, potrafi swym aromatem nieźle zawrócić w głowie. ♥♥♥♥

Bibich Skradin Aleph 2013 – Najdroższy członek chorwackiej kadry ze szkoły wielkiego oryginała, Alena Bibicha, który na bezdrożach środkowej Dalmacji postanowił stworzyć winiarnię i restaurację na światowym poziomie. Aleph to owej międzynarodowej klasy wizytówka – kupaż obu cabernetów i merlota, skoncentrowany, wyrazisty, pełen owocu, nut dobrze użytej beczki wtapiającej się w materię, z nutą krwistą, leśnych owoców. Zawodnik nieco agresywny, ale o nienagannej technice. ♥♥♥♥♡

Kabola Istra Teran 2015 – Szalony, ostry jak brzytwa, jednocześnie relatywnie lekkiej budowy gracz, który potrafi zatrzymać każdy niepokojący atak złego nastroju. Skalny, a przy tym soczyście owocowy i świetnie kwasowy. Gdy nie gra na mundialu, lubi być podawany w perwersyjnej formie ”istryjskiego śniadania” – po zjedzeniu jajka w szklance razem z lokalną oliwą, do naczynia wlewa się – dla przepłukania – miarkę terana. I można iść do ciężkiej pracy. ♥♥♥♥

Rozgrywający

Krauthaker Slavonia Mitrovac Graševina 2016 – Chorwacja to kraj, w którym pospolity welschriesling/olaszrizling wraca do swej oryginalnej nazwy graševina wyraźnie przy tym szlachetniejąc. Napięte, mineralno-owocowe wino Vlado Krauthakera z Kutjeva nigdy nie zawodzi, sprawdza się gdy trzeba się bronić, rozgrywać i atakować. To Luka Modrić winnej reprezentacji. ♥♥♥♥♡

Pomoc

Roxanich Zapadna Istra Antica 2010 – Drżyjcie narody! Siła, wyrazistość i subtelność aromatów – istryjska malwazja w wersji pomarańczowej, macerowana na skórkach przez pół roku, a potem dojrzewająca 6 lat w dużych beczkach z francuskiego dębu. Wino monolit, zachowujące niebywałą świeżość przy świetnej dojrzałości. Wierne swemu terroir. Jeden z geniuszy tej reprezentacji, a przy tym wielki oryginał (Vini e Affini, 149 zł). ♥♥♥♥♡

Krajančić Korčula Pošip Sur Lie 2015 – Pošip bywa często mylony z furmintem – i choć oba szczepy nie mają ze sobą genetycznie nic wspólnego, oba chętnie i w wyrazisty sposób opowiadają o siedlisku z którego pochodzą. Wino Krajančicia z południowych wybrzeży dalmackiej wyspy Korčula ujmuje mineralnością, strukturą i świetnym, świeżym aromatem. Dojrzewanie na osadzie dodaje mu kremowej faktury. To gracz, który płynie po boisku zgrabnie kiwając przeciwników. ♥♥♥♥

Bire Korčula Grk 2017 – Krajan poprzednika, wielki przy tym oryginał, którego jeszcze kilka lat temu próżno było szukać poza rodzimą wyspą. Trudno się dziwić – „światowe” uprawy grka jeszcze piętnaście lat temu ograniczały się do kilku hektarów w okolicach korczulańskiej Lumbardy – dziś wynoszą hektarów kilkanaście. Frano Milina Bire umie wydobyć z tej oryginalnej odmiany rosnącej niemal na poziomie morza świeżość i jednoczesną oleistość, robi z grka wina kompletne, oryginalne i ujmujące. ♥♥♥♡

Atak

Zlatan Otok Hvar Zlatan Plavac 2014 – Kunsztowny, silny, ale też znakomity technicznie napastnik imponujący subtelnością swej gry. Wino z odmiany plavac mali, z krzewów z jednego z dwóch, obok Dingacia na Pelješcu, najlepszych w Chorwacji siedlisk dla tej odmiany – Sveta Nedjelja na południowym brzegu wyspy Hvar w Dalmacji. Dojrzewa w dużych dębowych beczkach, jest mocne, ale zrównoważone, pełne wiśniowo-śliwkowych nut. Sierota po zmarłym przed kilku laty Zlatanie Plenkoviciu uznawanym zgodnie za najlepszego winiarza Chorwacji. ♥♥♥♥

Miloš Pelješac Stagnum Desertni 2012 – Wino-petrada nawiązujące swym stylem do recioto z Valpolicelli, robione z podsuszanych na krzewach gron plavaca maliego rosnącego na piaskowych glebach w interiorze półwyspu Pelješac w południowej Dalmacji. Skoncentrowane, aromatyczne, zmysłowe. Miejscowi twierdzą, że w krytycznych sytuacjach zastępuje niebieską pastylkę. Z całą pewnością strzela piękne gole. ♥♥♥♥

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.